Zwangerschap en kinderwens

Voor en tijdens de zwangerschap legt een vrouw de basis voor de gezondheid van haar kind. Om het kindje een goede start te kunnen geven is gezonde voeding belangrijk. Tijdens de zwangerschap is een kind volledig afhankelijk van de voeding en voedingsreserves van de moeder. Hierdoor is het belangrijk gezond te eten en voedingstoffen aan te vullen. Deze adviezen gelden al vanaf het moment dat er een zwangerschapswens is. De eerste weken van de zwangerschap weet een vrouw immers vaak nog niet dat ze zwanger is, terwijl juist die eerste periode extra belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind.

Gezond eten en een gezond gewicht voor en tijdens de zwangerschap zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de foetus, en doet de kans op ziekten op latere leeftijd afnemen. Een moeder die al voor de bevruchting goed eet, bevordert de gezondheid van haar kind op latere leeftijd.

Een gezond gewicht heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Ook bij mannen heeft een gezond gewicht positief effect op de vruchtbaarheid. Als je als vrouw overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam. Ook hebben vrouwen die te zwaar zijn meer kans op complicaties bij de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes en een te hoge bloeddruk. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe groter de risico’s.

En volgen van een dieet tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. De baby in je buik kan sommige voedingsstoffen te weinig binnen krijgen. Ben je veel te zwaar, dan kun je beter eerst proberen af te vallen. Een diëtist kan je daarbij helpen.

Tekort aan voedingsstoffen voor of tijdens de zwangerschap:

Vrouwen met een te laag gewicht hebben kleinere placenta’s wat kan leiden tot een laag geboortegewicht van de baby.

Vooral het eerste trimester van de zwangerschap is van invloed. De foetus heeft bouwstenen nodig. Wanneer deze niet of onvoldoende voorradig zijn, heeft dit blijvende invloed op de aanleg van veel organen.

 

Wat kunnen onze diëtisten voor u betekenen?

Samen met u maken we een advies wat past bij u en de behoefte in elke termijn van de zwangerschap. Wij kunnen al uw vragen beantwoorden over gezonde voeding voor en tijdens de zwangerschap. Ook kunnen wij u adviseren indien u last heeft van zwangerschapskwaaltjes zoals bijvoorbeeld moeheid, verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid, maar ook (het risico op) zwangerschapsdiabetes.

Contact

Diëtistenpraktijk Ellen Winters
040-2026354

Locatie Westerhoven

Op maandag, dinsdag en woensdag hebben wij spreekuur op onze hoofdvestiging.

Heijerstraat 29
5563 BM Westerhoven

U kan uw auto parkeren aan de inrit en het pad voor het huis volgen.
Uw fiets kan u plaatsen tegen de beugel aan het pad naar de praktijk.

De praktijk bevindt zich in een bijgebouw achter het huis. Recht tegenover en naast deze praktijklocaties zijn er bushaltes waar bus 18 en 318 stoppen.

Locatie Dommelen

Op donderdag hebben we spreekuur in Paramedisch Centrum Van Hoof.

Escudohof 2
5551 DD Valkenswaard

Locatie Eersel

Op vrijdag hebben we spreekuur in Gezondheidscentrm Dolium.

Gezondheidscentrum Dolium
Gebint 1 u
5521 WD Eersel

Bij binnenkomst in het Dolium dient u de bewegwijzering aan te houden van Kinderpsychologie. 
Wanneer u de apotheek voorbij loopt naar de tandarts komt u bij deze ruimte.

Locaties Valkenswaard

Op maandag hebben we spreekuur in Therapiecentrum Valkenswaard.

Antwerpsebaan 10
5554 JV  Valkenswaard

Parkeren kan nabij de praktijk. Vergeet uw parkeerschijf niet.